Přemíra cukru v potravinách škodí, to není žádná novinka. Jak tedy na to, pokud si chcete jednou za čas dopřát něco sladkého, a přitom nechcete ohrozit vaši linii nebo zdraví? Pak vsaďte na osvědčená přírodní sladidla a sirupy, kterými si můžete osladit nápoje, různé pokrmy nebo je použít do smoothie či při pečení.
Jaké druhy takových sladidel jsou v dnešní době dostupné na trhu a v čem se liší? Které jsou vhodnější pro štíhlejší linii a se kterými bychom to naopak neměli příliš přehánět?
Druhy sirupů, kterými můžete sladit zdravěji:
§ čekankový sirup – patří mezi novinku v oblasti přírodních sladidel. Jeho největší výhodou je nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny. Obsahuje o 10 – 15% méně sacharidů než třeba avokádový a javorový sirup. Využijete ho ve studené i teplé kuchyni.
§ agávový sirup – jedná se o šťávu z kaktusu agáve. Obsahuje ovšem větší množství fruktózy, s jeho používáním bychom to tedy neměli příliš přehánět.
§ rýžový sirup – jeho výhodou je to, že neobsahuje fruktózu. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek.
§ javorový sirup– obsahuje spoustu minerálních látek, má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Skvělý je na palačinkách nebo na lívancích.
Další přírodní sladidla:
§ stévie– oblíbená alternativa cukru, nemá prakticky žádné kalorie
§ melasa – jedná se o „odpad“ při výrobě třtinového cukru, ale i přesto obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.
§ hroznový cukr – je vhodný jako okamžitý přísun energie
§ med – obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek
§ palmový cukr– je vhodný pro diabetiky
§ fruktóza – jedná se o ovocný cukr, její vysoký příjem přispívá k obezitě
Pokud rádi pečete ale chcete se stravovat v rámci možností alespoň trochu zdravěji, tak i v tomto případě jsou různé druhy přírodních sladidel vhodné. Ovšem i v této oblasti by mělo platit heslo – „Všeho s mírou.“