Pokud chcete nabrat svaly, pak je, samozřejmě krom tréninku, nejdůležitější příjem kvalitní stravy. Základní poměr nejdůležitějších živin pro normální populaci by měl být 2:3:5 v pořadí bílkoviny, tuky a sacharidy. Ten nám zajistí optimální rozvoj tělesné hmotnosti. Jenže růst svalů potřebuje tento poměr poněkud upravit. Pokud to myslíte s bodybuildingem vážně, bude muset přijmout fakt, že zvýšený poměr bílkovin je pro vás zásadní.
K čemu slouží bílkoviny?
Důležitost příjmu vyšších dávek proteinů, jak se bílkoviny cizím slovem označují, je první věc, kterou byl cvičenec pochopit. Protože bez znalostních základů to nejde. Proteiny v těle plní funkce:
1. Strukturální = stavební, tvoří základní fyzické prostředí buněk
2. Regulace metabolismu – součást enzymů, které ovlivňují funkci trávení
3. Imunitní
4. nutriční = výživová, slouží jako zdroje energie (ačkoliv jako zdroj energie se začínají využívat až po vyčerpání zásob cukrů a tuků)
Jak pokrýt zvýšenou poptávku?
Při silovém tréninku dochází v buňkách k narušení jejich struktury. Aby se obnovovaly a tím pádem i přibývaly (adaptace na zátěž), je nutné přijímat dostatek kvalitních zdrojů bílkovin. Zásoby bílkovin totiž nejsou nekonečné a musíme je obnovovat stravou. Pestrá strava je důležitá, neboť bílkoviny se skládají z aminokyselin. Některé tyto látky tělo dokáže tvořit samo, ale další, tzv. esenciální, mu musíme bezpodmínečně dodat. Potraviny, které konzumujeme, jsou samozřejmě složeny z dalších látek, především tuků a cukrů. Proto ne každé jídlo, které má dostatek bílkovin, je vhodné zařadit do jídelníčku posilujícího člověka.
Mezi výborné zdroje bílkovin, které obsahují málo tuků a sacharidů například patří:
· Maso – hovězí či drůbeží (prsíčka)
· Ryby – sice obsahují tuky, ale kvalitní a zdraví prospěšné (omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny)
· Nízkotučné sýry (do 30% tuky v sušině – Cottage, parmezán…)
· tvaroh a výrobky z něj (Olomoucké tvarůžky)
· vejce (pozor na množství)
· zakysané mléčné výrobky
· luštěniny
· sója
· výrobky z celozrnné mouky (pozor, cereální není celozrnný!!!)