Posted in Nezařazené

Přirozené zdroje bílkovin pro silový trénink – nejen suplementy živ je kulturista

Přirozené zdroje bílkovin pro silový trénink – nejen suplementy živ je kulturista Posted on 8.10.2024



Pokud chcete nabrat svaly, pak je, samozřejmě krom tréninku, nejdůležitější příjem kvalitní stravy. Základní poměr nejdůležitějších živin pro normální populaci by měl být 2:3:5 v pořadí bílkoviny, tuky a sacharidy. Ten nám zajistí optimální rozvoj tělesné hmotnosti. Jenže růst svalů potřebuje tento poměr poněkud upravit. Pokud to myslíte s bodybuildingem vážně, bude muset přijmout fakt, že zvýšený poměr bílkovin je pro vás zásadní.
dna spirála

K čemu slouží bílkoviny?

Důležitost příjmu vyšších dávek proteinů, jak se bílkoviny cizím slovem označují, je první věc, kterou byl cvičenec pochopit. Protože bez znalostních základů to nejde. Proteiny v těle plní funkce:

1.       Strukturální = stavební, tvoří základní fyzické prostředí buněk

2.       Regulace metabolismu – součást enzymů, které ovlivňují funkci trávení

3.       Imunitní

4.       nutriční = výživová, slouží jako zdroje energie (ačkoliv jako zdroj energie se začínají využívat až po vyčerpání zásob cukrů a tuků)

Jak pokrýt zvýšenou poptávku?

Při silovém tréninku dochází v buňkách k narušení jejich struktury. Aby se obnovovaly a tím pádem i přibývaly (adaptace na zátěž), je nutné přijímat dostatek kvalitních zdrojů bílkovin. Zásoby bílkovin totiž nejsou nekonečné a musíme je obnovovat stravou. Pestrá strava je důležitá, neboť bílkoviny se skládají z aminokyselin. Některé tyto látky tělo dokáže tvořit samo, ale další, tzv. esenciální, mu musíme bezpodmínečně dodat. Potraviny, které konzumujeme, jsou samozřejmě složeny z dalších látek, především tuků a cukrů. Proto ne každé jídlo, které má dostatek bílkovin, je vhodné zařadit do jídelníčku posilujícího člověka.
steak s chřestem a rajčaty
Mezi výborné zdroje bílkovin, které obsahují málo tuků a sacharidů například patří:

·         Maso – hovězí či drůbeží (prsíčka)

·         Ryby – sice obsahují tuky, ale kvalitní a zdraví prospěšné (omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny)

·         Nízkotučné sýry (do 30% tuky v sušině – Cottage, parmezán…)

·         tvaroh a výrobky z něj (Olomoucké tvarůžky)

·         vejce (pozor na množství)

·         zakysané mléčné výrobky

·         luštěniny

·         sója

·         výrobky z celozrnné mouky (pozor, cereální není celozrnný!!!)